Marcel Ciolacu anunță că a căzut de acord cu premierul Nicolae Ciucă să încerce să creioneze viitorul Guvern în funcţie de persoane, nu de posturi.
În context, liderul PSD arată că nu este adeptul unor cabinete de tehnocraţi.
Întrebat de ce, Ciolacu a răspuns: „Probabil că aşa am fost crescut”.
Joi, 11 mai, Marcel Ciolacu a participat la deschiderea Summitului Romanian Business Leader, cu tema „Viitorul businessului cu sens”.
În deschidere, președintele Camerei Deputaților a spus că nu ştie câte o să aibă de învăţat de la el interlocutorii săi, „dar sigur eu o să am foarte mult de la dumneavoastră”.
„În schimb, pot să vin cu anumite garanţii. În primul rând, vă garantez că în continuare România o să aibă o stabilitate politică, cu tot ce vedem câteodată la televizor, toate nenorocirile care se întâmplă, avem şi noi, politicienii, limitele noastre”, a spus liderul PSD.
„Până în 1 iunie o să existe o rotaţie de prim-miniştri, dar o să fie una lină şi una aşezată. Mai avem încă de închis anumite detalii şi negocieri” – Marcel Ciolacu
Șeful social-democraților anunță că a ajuns la o concluzie cu premierul Nicolae Ciucă „să încercăm să creionăm viitorul Guvern în funcţie de persoane, nu de posturi şi să încercăm să aşezăm cât mai potrivit oamenii cei mai competenţi şi cu randamentul cel mai bun guvernamental. Nu sunt adeptul unor guverne de tehnocraţi, pentru că, cred, aşa am fost crescut, dar sunt ferm convins că şi în interiorul politicienilor găsim oameni să facă faţă acestor provocări”.
Liderul PSD a evidenţiat că, întotdeauna când a existat o creştere economică mai mare, „confortabilă”, statul s-a lărgit, dar acum a venit timpul să devină „mai suplu”.
El a adăugat că ceea ce nu s-a făcut timp de 30 de ani în ţara noastră a devenit „un avantaj economic”, pentru că s-au pornit în ultima vreme şantiere mari în infrastructura majoră.
„Tot ce nu am reuşit în aceşti 30 de ani în infrastructura mare, în acest moment ne dă o plusvaloare economică. Este o lipsă a forţei de muncă pe plan european, de aceea cred că prin dialog cu dumneavoastră o să încercăm să căutăm şi cu salarizarea şi cu salariul minim, poate şi cu anumite deduceri din venit care pe urmă nu o să se regăsească în administraţia locală, astfel încât să impulsionăm un pic, să dezvoltăm serviciile.
Trebuie schimbată un pic paradigma, o să ne propunem totuşi, dacă anul acesta avem 7% din PIB pe investiţii, să mergem în jur de 10% şi să încercăm să ridicăm ştacheta cât mai mult. Prioritatea numărul unu rămân fondurile europene, este exerciţiul financiar trecut, să vedem cum îl închidem, cred că o să îl închidem cu absorbţie de peste 90%, rămâne PNRR şi nu neapărat componenta financiară a PNRR cât componenta de reformă, pentru că e ultimul tren de a importa reformele din Europa şi de a le implementa în România”, a menţionat Marcel Ciolacu.